Paulownia - copacul cu creștere spectaculoasă » Discussions


ESTE PROFITABILĂ SAU NU AFACEREA CU PAULOWNIA?

 • Leader
  April 15, 2018

  Un investitor din comuna Finta, județul Dâmbovița, spune că da. Paulownia este rentabilă, deși în ultima vreme s-au auzit voci care au susținut contrariul. Corneliu Stanciu și partenereul său au investit în urmă cu patru ani în 60 de hectare de Paulownia și spun că afacerea va avea succes, chiar dacă până în momentul de față nu au ajuns la momentul exploatării masei lemnoase.

 • Leader
  April 15, 2018

  – Afacerile cu Paulownia au fost intens promovate și s-a spus că astfel de plantații sunt aducătoare de profit rapid. Sunt însă și întreprinzători care au avut parte de eșecuri.


  – Nu vorbim despre o afacere pe termen mic sau mediu și acest lucru i-a descurajat pe românii obișnuiți să câștige rapid. Este o afacere pe termen lung bazată pe lemnul de Paulownia care este cerut în cantități din ce în ce mai mari. Din păcate, sunt foarte mulți vânzători de puieți care vând soiuri sălbatice și semisălbatice care nu rezistă în România. Ca urmare, mulți întreprinzători care au plantat Paulownia se plâng de eșec. Alegerea unui hibrid rezistent este foarte importantă. Apoi managementul plantației nu este foarte ușor. În primii trei ani o plantație de Paulownia are nevoie de multă atenție și mentenanță. Este dificil și costisitor să întreții o astfel de afacere, pentru că în fiecare an trebuie investiți bani pentru a ajuta copacii să crească. Recompensa finală vine abia în anul 7, 8 sau 9, în funcție de cum performează plantația. Scopul nostru este ca anul viitor să arendăm alte 60 de hectare pe care să le înființăm cu Paulownia.


  Profit de 100.000 de euro de pe un hectar


  – Și faceți toate aceste investiții fără să fi ajuns deocamdată la momentul valorificării masei lemnoase. Aveți așadar certitudinea că veți avea succes?


  – Cu siguranță vom avea succes, pentru că atunci când te ocupi cu seriozitate de un lucru apare și succesul mai devreme sau mai târziu. Suntem încrezători, avem deja o plantație de patru ani ai cărei pomi au deja cca. 20 cm în grosime, iar pomii se dezvoltă foarte bine. În câmp situația este mai dificilă, pentru că se pierde în principiu un an. Mai exact, dacă într-o plantație de lângă sat exploatarea lemnoasă se poate realiza în anul 6 sau 7, pe câmp se poate realiza la 8 ani.


  – Ce se întâmplă la finalul activității, când masa lemnoasă trebuie valorificată?


  – În primul rând, pentru a putea obține o cherestea de calitate, care să fie valorificată la prețuri care să justifice investiția, grosimea ar trebui să fie în jur de 36-40 cm. Pentru valorificare există două variante. Cea mai simplă este să valorifici buștenii, dar prețurile nu sunt foarte mari. Noi vrem să obținem o plusvaloare din prelucrarea buștenilor. Practic, ne vom adresa fabricilor de mobilă din Europa și distribuitorilor de cherestea și vom debita buștenii la dimensiunile solicitate. În principiu, în anul 6 al plantației se inițiază discuții în acest sens. Potențialul beneficiar poate să vină să își taie câțiva pomi, ca să poată face un test pe lemnul de pe plantație. Avantajul în cazul acestei afaceri este că marfa nu este perisabilă, nu sunt probleme de stocare, pentru că plantația poate rămâne un an sau doi pe picioare. Cu atât mai bine, pentru că lemnul prin maturizare crește și în valoare. Practic, ai timp să îți cauți un beneficiar care să îți ofere un preț convenabil. Noi avem o cantitate destul de consistentă și ăsta este un avantaj, spre deosebire de un producător care are doar 600 de pomi și care nu poate să obțină un preț real al lemnului, pentru că nu are o cantitate care să fie luată în considerare.


  – Care va fi volumul masei lemnoase obținute în plantația dvs.?


  – În principiu, de pe 60 de hectare se obțin câteva mii de metri cubi de cherestea, 10.000-15.000 m³. Prețul lemnului de Paulownia pe piața internaționalã este de 800-1.000 de euro m³, pentru clasa A și pentru clasa D sau E, 200 de euro. În principiu, un hectar de teren produce 250-280m³, iar profitul ar fi, după 8 sau 9 ani, 100.000 de euro.